Co się stanie, jeśli przestanę obserwować kanał newslettera?
Adres natychmiast przestaje przyjmować pocztę, a kanał znika z paska bocznego. Adres pozostaje zarezerwowany dla Twojego konta, a wiadomości e-mail również pozostają na Twoim koncie: ponowne utworzenie kanału newslettera z tym samym adresem przywraca kanał wraz ze zgromadzonymi w nim wiadomościami e-mail.
Adres i wiadomości e-mail
Od chwili zaprzestania obserwowania serwer pocztowy odrzuca każdą wiadomość e-mail wysłaną na ten adres, więc nadawca otrzymuje powiadomienie o niedostarczeniu. Nic, co zostanie później wysłane na ten adres, nie jest zapisywane. Zaprzestanie obserwowania usuwa również kanał z Twoich folderów oraz usuwa reguły i filtry powiązane z tym kanałem. Artykuły oznaczone przez Ciebie tagami zachowują swoje tagi.
Sam adres nigdy nie jest usuwany i nikt inny nie może go przejąć. Kanał i jego wiadomości e-mail pozostają na Twoim koncie, niewidoczne do czasu przywrócenia kanału. Zaprzestanie obserwowania zwalnia jedno miejsce w limicie kanałów newsletterów w Twoim planie.
Zaprzestanie obserwowania nie anuluje subskrypcji u nadawcy: newsletter nadal jest wysyłany na ten adres, a nadawca otrzymuje powiadomienia o niedostarczeniu. Aby prawidłowo zrezygnować z newslettera, najpierw anuluj subskrypcję na stronie nadawcy, a następnie przestań obserwować kanał.
Przestań obserwować kanał newslettera
- Kliknij prawym przyciskiem myszy kanał newslettera na pasku bocznym lub otwórz jego menu w nagłówku i wybierz Przestań obserwować kanał.
- Potwierdź.
Możesz też przestać go obserwować w sekcji Preferencje > Treść.
Przywróć kanał
- Kliknij Dodaj kanał na pasku kart i wybierz Kanał newslettera.
- Wprowadź nazwę i ten sam adres.
- Kliknij Utwórz adres e-mail.
Inoreader ponownie łączy pierwotny kanał, zamiast tworzyć nowy, więc zgromadzone wiadomości e-mail powracają, a adres ponownie przyjmuje pocztę. Przywrócony kanał wlicza się do limitu newsletterów w Twoim planie tak jak każdy inny. Artykuł Jak zasubskrybować newsletter za pomocą Inoreadera? zawiera pełną instrukcję tworzenia nowego kanału.
Kanał newslettera udostępniony w folderze zespołu należy do konta, które go utworzyło, i otrzymuje pocztę tylko wtedy, gdy to konto go obserwuje.
Plany i limity
Kanały newsletterów to funkcja planu Pro: Pro obejmuje 20 takich kanałów. Gdy newsletter przestaje docierać po zmianie planu, a nie po zaprzestaniu obserwowania, artykuł Dlaczego mój newsletter nie dociera? omawia limit, a artykuł Czym są kanały newsletterów? wyjaśnia, czym są same kanały.
Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Kontakt ze wsparciem/obsługą